Top

Muzeul Municipal Curtea de Argeş este situat în imediata apropiere a Bisericii Domneşti, în centrul oraşului, intr-o cladire monument istoric, datand din anul 1896 iar prin exponatele ce se regasesc aici releva istoria de secole a a primei capitale a Tarii Romanesti – Curtea de Arges.

Muzeul Municipal Curtea de Argeş detine peste 14.000 exponate provenind din descoperiri istorice si arheologice facute in zona Argesului dar si din donatii si sunt expuse in sapte sali aranjate dupa criteriul cronologic.

Exponatele Muzeul Municipal Curtea de Argeş sunt obiecte de cult, arme, bijuterii, colecţii numismatice, documente, statuete din bronz ale domnitorilor de la Argeş etc.

Cum la Curtea de Arges , in secolul XIV s-a infiintat de catre Vladislav I prima monetarie a Tarii Romanesti, colectia numismatica din Muzeul Municipal Curtea de Argeş este una semnificativa, cuprinzand monede dacice, romane, medievale, inclusiv monede de la regele maghiar, Carol Robert de Anjou.

Multe dintre aceste monede au fost gasite la Curtea de Arges, fapt ce dovedeste importanta ca centru politic, economic si comercial a localitatii.

Cum zona Argesului este unul dintre cele mai vechi teritorii locuite din Romania, si sala destinată vestigiilor arheologice cuprinde diverse obiecte din perioada neolitică, dar şi din cea a romanizării.

Totodata în Muzeul Municipal Curtea de Argeş se regasesc mărturii ale culturii Basarabi, din prima epocă a fierului, dovezi ale rezistenţei în istorie, a acestei aşezări, în faţa duşmanilor, facsimile (printre acestea şi unul după Diploma cavalerilor Ioaniţi, din 1247, în care se pomeneşte de existenţa voievodatului lui Seneslau care, se pare, îşi avea reşedinţa tot la Curtea de Argeş.

Una din piesele exceptionale de patrimoniu gasita la Curtea de Arges este “ Paftaua de la Arges ”, un duplicat al acesteia gasindu-se in Muzeu Curtea de Arges, originalul fiind expus la Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti .

Paftaua de la Arges a fost descoperită în 1920, de către istoricul Virgil Drăghiceanu, cel care supraveghea lucrările de renovare a Bisericii Domneşti. În mormântul princiar, despre care nu se poate spune cu certitudine nici astăzi cui aparţine (Vlaicu Vodă, Basarab I sau Radu Negru- adică legendarul Negru Vodă), s-au găsit, printre altele, o superbă pafta şi treizeci de nasturi și butoni de argint aurit, adevărate bijuterii, pe care este reprezentată stema Basarabilor.

Paftaua, care închide o curea făcută din piele şi catifea, decorată cu aur şi mărgăritare, este rombică şi reprezintă un castel miniatural, iar în mijloc o imagine simbolică – trup de lebădă şi cap de femeie. Toate acestea dovedesc un un gust artistic deosebit precum şi opulența şi strălucirea Curţii Domneşti de la Argeş, din perioada evului mediu românesc. Stema, care este reprezentată pe nasturii de aur, ca formă, este asemănătoare celei a lui Ştefan cel Mare, ca un scut, alternând două culori, galben şi verde. Există o sală dedicată Monarhiei și premierului Armand Călinescu (asasinat de legionari în 1939) dar și o sală în care găsim o evoluție a tehnicii care ne poartă într-o excursie prin alte epoci.

Acestea sunt doar cateva din exponatele Muzeului Curtea de Arges ce ar trebuie va determine a vizita Muzeul Curtea de Arges care este deschis zilnic, intre orele 9.00 – 17.00.

Galeria de imagini