Top

Casa Cioculeştilor se află pe strada Armand Călinescu, fostă Chivărari. Această stradă este probabil cea mai veche din oraş, fiind legată de întemeierea Ţării Românești de către Radu Nigru Voivod care a adus cu el de peste munţi şi chivărari saşi. Chivărarii erau acei meşteşugari deosebit de greu de găsit care confecţionau coifuri pentru cavaleri. Chivărarii au părăsit Argeşul în urma adoptării luteranismului, fapt considerat intolerabil de către Petru Cercel.

Casa este finalizată în 1851 şi impresionează prin starea excelentă de conservare. Are o prispă spaţioasă şi pivniţă îndestulătoare, tăvănită cu grinzi de stejar, patru camere dispuse simetric şi un acoperiş tradiţional. Este situată chiar lângă casa în care a copilărit Armand Călinescu, prim-ministru al României în perioada 1938-1939, asasinat de legionari.

Despre Cioculeşti nu se cunosc foarte multe lucruri. Ştim că erau proprietari de terenuri agricole şi veniturile lor proveneau din cultura pământului. Chiar dacă nu s-au remarcat în mod special, Cioculeştii au lăsat oraşului una dintre cele mai frumoase case.

Galeria de imagini